Reisehjelp

AtB AS, 2024
Tryggere bussreiser for synshemmede



Reisehjelp er en digital tjeneste i AtBs reiseapp, utviklet for å gjøre bussreiser tryggere og mer forutsigbare for personer med nedsatt synsevne. Målet var å designe med fokus på universell utforming knyttet til synshemmede, men prosjektet utviklet seg til å bli en løsning som mange kan dra nytte av. Gjennom grundig innsiktsarbeid og brukertesting har vi landet på en løsning som tilrettelegger bedre både for bruker og busssjåfør. Tjenesten baserer seg på studentprosjektet Pikkolo, som vant Innovation Bootcamp i 2022. 









Med Reisehjelp kan man enkelt stoppe en valgt buss fra AtB-appen, mens man venter på holdeplassen. Signalet sendes direkte til sjåførens sanntidsskjerm, med beksjed om at noen med særskilt behov skal på. 

Resiehjelp viser også en forenklet sanntidsvisning av den valgte bussavgangen, fri for visuelt støy og unødvendig informasjon. Den forteller når bussen ankommer holdeplassen, hva som er neste stopp og viser viktig informasjon i relevant kontekst.

Tjenesten er designet med støtte for Tekst-til-tale, for ulike zoom nivåer og gode kontrastverdier, i tillegg til venstrestilt, fet tekst for enkel lesbarhet. 

Selve stoppknappen er under utvikling og vil være i produksjon snart.









Hvilke problemer løser Reisehjelp?


Innsikten vår fikk vi gjennom kvalitative intervjuer, observasjonsturer og prototypetester med både synshemmede og sjåfører. Innsikten fra dette, sammen med innsikt fra rapporter fra blant annet Ruter og Bufdir – samlet vi i 5 hovedpunkter til forbedring. Illustrasjonene er gjort av meg. 






“Hvilken buss er min?”


For personer med nedsatt synsevne kan det være vanskelig å finne riktig buss, særlig når flere ankommer samtidig. Utvendig annonsering er ofte utilstrekkelig – den kan være avslått eller vanskelig å høre. Ved å sende et varsel direkte til sjåførskjermen blir sjåføren mer oppmerksom på at en passasjer med særskilt behov venter på å gå ombord og kan trenge assistanse.







“Kjører forbi, til tross for ledelinjen”


Ledelinjen ved en holdeplass skal signalisere behov for assistanse, og bussen skal stoppe der selv om personen ikke rekker ut hånden. Likevel er linjene ofte plassert upraktisk langt fra holdeplassen, noe som gjør at mange unngår å bruke dem – og risikerer å bli forbikjørt. Når signalet er sendt kan brukeren trygt stå på ledelinjen til bussen kommer.






“Hvit stokk er flaut”


Den hvite stokken er et tydelig signal om behov for ekstra hensyn, og noe sjåfører ofte ser etter. Likevel kvier mange synshemmede seg for å bruke den, da de føler seg stigmatisert. Med Reisehjelp kan de gi et diskret signal direkte til sjåføren, uten å måtte trekke frem stokken for å bli sett.







“Sjåførene har mye ansvar”


Sjåførene har mange oppgaver – de skal holde rutetiden, manøvrere bussen trygt, følge trafikkregler, ta hensyn til vær og føre, og samtidig være oppmerksomme på passasjerene. I førerhuset er det mye støy, flere skjermer og ulike signaler å holde oversikt over, i tillegg til sambandet. Dette gjør det utfordrende å alltid følge retningslinjene for assistanse. Et tydelig signal på skjermen minner sjåføren på å være ekstra oppmerksom på passasjerer med særskilt behov – akkurat når det trengs.








“Annonseringen er mangelfull”


Sanntidsskjermen i bussen er vanskelig (og for mange umulig) å se. Synshemmede er derfor avhengig av lydannonseringen inne i bussene. Dessverre kan støyende omgivelser og lavt volum gjøre det vanskelig å høre. Altfor ofte er annonseringen også slått av. Ved å gi brukeren tilgang til sanntidsinformasjon på sin egen telefon, unngår vi at de er avhengige av mangelfulle hjelpemidler. 





Mark